חיפשת ומצאת – מה הלאה?
אגדה שהיתה באמת (כמעט) –
חברה קטנה ושובבה פיתחה מוצר בעל פוטנציאל מכירות עצום. היא קראה לו בשם מדליק, עיצבה לו אריזה נאה והתכוננה להשקה בשמחה.
אולם, הסתבר שהמדליק הוא מוצר שמתחרה במוצר אחר, שמיוצר ומשווק על ידי חברה גדולה מאוד, אשר טרחה והגנה על הטכנולוגיה הגלומה בו בפטנט! החברה הגדולה הגישה תביעת הפרת פטנט נגד החברה הקטנה, כאשר היא מבקשת מבית המשפט צו שימנע מהחברה הקטנה לייצר ולמכור את המוצר המדליק.
האם החברה הקטנה והשובבה הופתעה מהתביעה? לא ולא! בזמן שפיתחה החברה הקטנה והשובבה את המוצר המדליק, היא ערכה חיפוש פטנטים מקצועי, במטרה לאתר פטנטים של מתחרים שעלולים להגביל את המסחור של המוצר המדליק. הפטנט של החברה הגדולה מאוד עלה בחיפוש, וכך החברה הקטנה והשובבה ידעה עליו מבעוד מועד.
כשנודע לחברה הקטנה והשובבה על הפטנט של החברה הגדולה, היא לא הסתפקה בעצם הידיעה, אלא עשתה מעשה. מה עשתה? חיפשה!!
יצאה למסע; עלתה הרים, זחלה בגאיות, לחמה בדרקונים, פיספסה נסיכות, בין לבין פנתה למאגרי מידע באינטרנט, ויום אחד, בארץ קרה במיוחד החברה הקטנה מצאה! תשאלו מה היא מצאה? החברה הקטנה מצאה פרסום ממועד מוקדם מתאריך הפטנט, אשר מתאר את ההמצאה שבפטנט. פרסום קודם.
ברגע של שקט, כאשר עיינה החברה הקטנה והשובבה בפרסום הקודם, התפלאה להבחין שמפיציו היו… לא אחרים מאשר… החוקרים שפיתחו את ההמצאה!… הם היו כל כך גאים בהמצאתם, עד שבסמוך להשלמת המחקר, ולפני שהוגשה בקשה לפטנט על הממצאים, הם הזדרזו לתאר אותה לקולגות בכנס מקצועי חשוב.
החברה הקטנה, שהיתה בשלב זה רעבה, צמאה, ולבושה בטרנינג, שמחה מאוד. ממש שמחה. אפילו יותר. יודעים מדוע?
מפני שהחברה הקטנה מצאה את הפרסום הקודם. היא ידעה, שכאשר בית המשפט ישתכנע שהפרסום הקודם מתאר את ההמצאה שבפטנט, הוא יבטל את הפטנט.
שכנוע בית המשפט היה מורכב, יקר וארוך זמן. אך בסופו הפטנט בוטל, והחברה הקטנה היתה חופשיה לייצר ולמכור את המוצר המדליק.
שירלי ויזר עוסקת בניהול הקניין הרוחני בחברות מבוססות טכנולוגיה. היא בוגרת הטכניון בהנדסת מזון וביוטכנולוגיה (B.Sc.), בוגרת לימודי משפטים (LL.B.) ועורכת-דין עם התמחות בהיבטים מסחריים ובעריכת פטנטים.