סוד מסחרי, פרסום או בקשה לפטנט?
שמתי לב שחברות בתחום המזון נוטות לשמור פיתוח טכנולוגי חדש כסוד מסחרי, בעוד חברות פארמה מגישות בדרך כלל בקשה לפטנט על כל התקדמות טכנולוגית; האם ההחלטה להגיש בקשה לפטנט או לשמור סוד מסחרי היא סקטוריאלית? לדעתי, זו צריכה להיות החלטה אסטרטגית, שרלבנטית לכל פעילות טכנולוגית חדשנית – בפארמה, מזון, ביומד ובכלל – שכדאי לקבל בשלב מוקדם ככל האפשר.
מתי נגיש בקשה לפטנט ובאילו מקרים נעדיף לשמור סוד מסחרי? כדי לקבל החלטה כזו, יש להתחשב במגוון רחב של שיקולים; הנה כמה מהם: האם החברה מעוניינת בפרסום הטכנולוגיה החדשה שפיתחה, למשל, כדי לגייס משקיעים? כזכור, בקשה לפטנט מתפרסמת אחרי 18 חודשים; אז אם ממילא נרצה לפרסם לשם גיוס משקיעים, כדאי שנבחן מראש – לפני הפרסום – את האפשרות לקבל הגנת פטנט. אם אין כוונה לפרסם את הטכנולוגיה החדשה, נשאלת השאלה הבאה – האם החברה מסוגלת לשמור על הסוד לאורך זמן? מה הסיכוי שהטכנולוגיה ששמרתם בסוד תפותח במקביל על יד מתחרה?
במציאות הנוכחית, לא פשוט לשמור סוד; מידע זולג או נדרש בטווח הארוך לעיתים קרובות. אולם, אם אתם בטוחים שתוכלו לשמור על הסוד לתקופה ארוכה מתקופת הפטנט, יש יתרון לכיוון זה!
ללא הגנת פטנט, האפשרות למנוע מאחרים ליישם את הטכנולוגיה מצומצמת עד בלתי אפשרית. אז אם בחרתם לשמור את הטכנולוגיה בסוד, ולאחר מכן גיליתם שמישהו אחר מיישם, פרסם או הגן עליה בפטנט משלו, אתם חשופים. כמובן, אתם רשאים לבחור לוותר מראש על בעלותכם בטכנולוגיה שפיתחתם, ולפרסם אותה, במטרה מוצהרת לאפשר לכל אחד להשתמש בה באופן חופשי;
אז – בין אם עיסוקכם בפארמה במזון או ביומד – תחשבו טוב לפני שאתם מחליטים אם להגיש בקשה לפטנט, לפרסם אותה באופן חופשי או לשמור בסוד על הטכנולוגיה שפיתחתם. כרגיל, מוזמנים לשאול ולהתייעץ בפרטי.